Kotleciki serowo-warzywne
Składniki
na 5 porcji
- 175 g ryżu basmati
- 3 nieduże marchewki
- średniej wielkości cebula
- ząbek czosnku
- 5 rzodkiewek
- po pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki
- 500 g twarogu
- jajo
- 6 łyżek mleka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
1. Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, studzimy. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę oraz szczypiorek siekamy. Obraną marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę.
2. Do twarogu dodajemy cebulę, mleko, czosnek, rzodkiewkę, natkę i szczypiorek, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy. Powstałą masę łączymy z marchewką, ryżem, bułką tartą, jajem, 3 łyżkami oleju i wyrabiamy.
3. Ręce moczymy w wodzie i z ryżowo-serowej masy formujemy 10 równej wielkości kotelcików, delikatnie spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy kotleciki z obu stron około 6 minut na jasnozłoty kolor. Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe z surówkami.
Zobacz również: