Kotleciki z komosy
Komosę ryżową można zastąpić dowolną kaszą. Zamiast bułki tartej możesz użyć otrąb lub zmielonego siemienia lnianego, a jeśli nie masz szpinaku, dodaj natkę pietruszki.
Składniki
- 20 dag komosy ryżowej (quinoa)
- 1 jajko
- 12 dag świeżego szpinaku
- 10 dag sera feta
- 8 dag bułki tartej
- 20 dag roszponki
- 25 dag ugotowanych buraków
- 25 dag marchwi
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 limonka
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
4
1. Komosę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Wymieszać z bułką tartą, jajkiem, posiekanym szpinakiem i fetą. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Uformować kotlety, smażyć na oleju na złoto.
2. Buraki pokroić w cząstki, marchew pociąć obieraczką do warzyw we wstążki. Wymieszać z rukolą. Polać sosem z jogurtu i soku z limonki, doprawionym solą i pieprzem. Podawać z kotletami.