Kotlety jaglane z warzywami
Przygotowanie:
Kaszę kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Włóż do sita, sparz wrzątkiem. Zagotuj 300 ml wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 min. Wystudź.
Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Natkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć pieczarki. Smaż, aż odparuje cały powstały w trakcie smażenia płyn. Przełóż do miseczki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz paprykę. Mieszając smaż 3-4 min.
Do miski włóż wystudzoną kaszę. Dodaj wystudzone pieczarki, cebulę z papryką, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym głębokim oleju.
Zobacz także: