Reklama

Kotlety jaglane z warzywami

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 mała cebula
  • 1 mały strąk czerwonej papryki
  • 8 pieczarek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kaszę kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Włóż do sita, sparz wrzątkiem. Zagotuj 300 ml wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 min. Wystudź.

Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Natkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć pieczarki. Smaż, aż odparuje cały powstały w trakcie smażenia płyn. Przełóż do miseczki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz paprykę. Mieszając smaż 3-4 min.

Reklama

Do miski włóż wystudzoną kaszę. Dodaj wystudzone pieczarki, cebulę z papryką, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym głębokim oleju.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy