Reklama

Kotlety lwowskie według Magdy Gessler. Oto przepis na szybki i pyszny obiad!

Kotlety lwowskie to tradycyjne danie przedwojennej Galicji. Są łatwe w przygotowaniu, a w dodatku przepysznie smakują. Z pewnością przypadną do gustu większości osób. To przepis na obiad w kilka minut. Jak zrobić kotlety lwowskie?

Kotlety lwowskie wg Magdy Gessler

Magda Gessler w jednych z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje" zdradziła przepis na kotlety lwowskie. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak tradycyjne kotlety mielone, jednak zdecydowanie się od siebie różnią.

Kotlety lwowskie to nic innego jak kotlety z mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem sera. Panierowane w bułce tartej smaży się na klarowanym maśle na złoty kolor. Kotlety lwowskie są soczyste i wilgotne, a wszystko to za sprawą jednego składnika dodawanego do surowego mięsa. 

Jak zrobić kotlety lwowskie?

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 300 g startego sera żółtego
  • 1 czerstwa bułka
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło klarowane do smażenia

Pierwszym krokiem jest namoczenie czerstwej bułki w wodzie. Następnie należy wymieszać ją z mielonym mięsem z kurczaka, serem oraz żółtkami. 

Reklama

Do tego należy dodać łyżkę masła. To właśnie za jego sprawą kotlety będą soczyste i wilgotne. Całość należy doprawić solą i pieprzem, a także szczyptą gałki muszkatołowej. 

Jak już wszystko zostanie dokładnie wymieszane, można zacząć formować kotlety, a następnie panierować w bułce tartej. Kotlety lwowskie należy smażyć na maśle klarowanym, aż uzyskają złoty kolor. 

***

Zobacz także:

Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej

Dlaczego warto jeść makrelę?

Przekąski do pracy. Jak jeść zdrowo i niedrogo?


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy