Kotlety warzywne z soczewicą
Chrupiące i rumiane, o zaskakującym smaku. Mogą być serwowane jako samodzielne danie albo pomysłowy dodatek do mięsa.
Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 4 duże marchewki
- 1 brokuł
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- suszony majeranek
- mielona kurkuma
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obierz i przekrój na pół. Ugotuj je al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania dołóż różyczki brokułu. Warzywa osącz i drobno posiekaj. Soczewicę opłucz i gotuj 8 minut. Osącz. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
2. Natkę pietruszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie warzywa z jajkiem, natką, bułką tartą i mąką. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, kurkumą i papryką. Z masy dłońmi formuj kotlety. Kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Zobacz także: