Kotlety wegetariańskie
Jarska uczta dla sześciu osób.

Przygotowanie: 15 minut.Smażenie i duszenie: 30 minut.
Składniki:
- 50 dag pieczarek,- 40 dag czerstwej bułki,- 2 duża cebula, - 5 jajek,- 15 dag masła,- 50 g śmietany,- bułka tarta do panierowania,- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Grzyby umyć, oczyścić, pokroić na plastry. Jaja ugotować na twardo, posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
2. Do drugiej patelni wrzucamy pieczarki, dodajemy śmietanę i dusimy aż będą miękkie. Następnie grzyby odsączyć i zemleć w maszynce. W pozostałym z duszenia sosie namoczyć bułkę, odcisnąć i również zemleć.
3. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić. Formować owalne kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć do zrumienienia.