Kotlety wegetariańskie
Jarska uczta dla sześciu osób.
Przygotowanie: 15 minut.
Smażenie i duszenie: 30 minut.
Składniki:
- 50 dag pieczarek,
- 40 dag czerstwej bułki,
- 2 duża cebula,
- 5 jajek,
- 15 dag masła,
- 50 g śmietany,
- bułka tarta do panierowania,
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Grzyby umyć, oczyścić, pokroić na plastry. Jaja ugotować na twardo, posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
2. Do drugiej patelni wrzucamy pieczarki, dodajemy śmietanę i dusimy aż będą miękkie. Następnie grzyby odsączyć i zemleć w maszynce. W pozostałym z duszenia sosie namoczyć bułkę, odcisnąć i również zemleć.
3. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić. Formować owalne kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć do zrumienienia.