Kotlety z buraka
Kuchnia bez mięsa wcale nie jest nudna. Tradycyjnego mielonego można zrobić w wersji w pełni wegetariańskiej- na bazie buraków i ciecierzycy. Smak? Palce lizać!
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 600 ml wody i odstawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie 45-60 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a umyte i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Dodajemy kminek, pieprz cayenne i bułkę tartą, mieszamy i smażymy jeszcze dwie minuty. Cebulę przekładamy do miski, dodajemy 2/3 buraków i ciecierzycy, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy blenderem. Następnie łączymy z żółtkami, pozostałymi burakami i ciecierzycą, mieszamy.
Z powstałej masy formujemy osiem okrągłych kotlecików o średnicy około 6 centymetrów. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju i smażymy kotleciki z obu stron. Osączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Zobacz także: