Reklama

Kotlety z kaszy jaglanej

Bezmięsne ale nie tylko dla wegetarian.

Składniki na ok. 10 sztuk: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 mały por, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 jajka, 1 łyżka masła, olej do smażenia np. rzepakowy lub słonecznikowy, sól, pieprz.

Kaszę kilkakrotnie opłucz za każdym razem zmieniając wodę. Włóż do sita, sparz wrzątkiem. W garnku zagotuj 3 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie wodę. Wystudź.

Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w półtalarki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojony por, smaż na średnim ogniu mieszając ok. 5 min. Wystudź. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, drobno posiekaj.

Reklama

Do miski włóż wystudzoną kaszę, dodaj przesmażony, wystudzony por, posiekany szczypiorek oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z masy uformuj średniej wielkości kulki i delikatnie spłaszcz je dłonią. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż kotleciki, gdy będzie już bardzo gorący, smaż z obu stron aż do zrumienienia. Następnie ułóż je na papierowym ręczniku, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

Rada: Kotleciki przed smażeniem możesz opanierować w otrębach, np. żytnich lub owsianych. Świetnie do nich pasuje dip jogurtowo-czosnkowy.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: kasza jaglana
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy