Kotlety z ryby
Przygotowanie:
Trzy jajka włóż do rondelka, zalej je wodą, aby całe były zanurzone w wodzie i ugotuj na twardo ze szczyptą soli. Zaraz po ugotowaniu jajka przełóż do naczynia z bardzo zimną wodą. Gdy ostygną, pokrój je w drobną kostkę.
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj, po czym przesmaż na łyżce oleju. Jeśli przygotowujesz danie z filetów mrożonych, rozmroź je odpowiednio wcześniej. Filety rybne umyj, osusz i koniecznie sprawdź, czy nie ma w nich ości. Następnie zmiel je w maszynce do mielenia mięsa.
Do miski przełóż zmieloną rybę, dodaj surowe jajko, przesmażoną cebulę, dosyp 2 łyżki bułki tartej, przyprawę do ryb, pokrojone w kostkę jajka, sól oraz mielony pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je starannie w pozostałej bułce tartej.
Na patelnię wylej olej, a gdy będzie już dobrze rozgrzany, włóż kotleciki rybne. Smaż je z obu stron na rumiano.
Podawaj je, gdy są jeszcze gorące - prosto z patelni, z ziemniakami, gotowaną marchewką lub surówką z kapusty kiszonej, tartego jabłka i marchewki. Możesz je również delikatnie skropić sokiem z cytryny. Już na talerzu kotlety udekoruj całymi gałązkami świeżego koperku.