Reklama

Kotlety zapiekane z warzywami

Składniki

  • brokuł
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • po szklance mleka i bulionu warzywnego
  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 75 g sera żółtego
  • sól, pieprz, cukier
  • olej
  • 2 łyżki mąki

1. Brokuł dzielimy na różyczki, obcinamy łodygi, myjemy, osuszamy. Obrane marchewki kroimy w plasterki. Warzywa gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 4 minut, odcedzamy. Mięso krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy pieprzem i solą.

2. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i krótko smażymy kotlety z obu stron. W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy bulion i mleko, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem, solą, musztardą, szczyptą cukru i gotujemy 4 minuty.

3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, kotlety, zalewamy sosem, posypujemy serem. Pieczemy 20 minut w 200ºC.

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy