Kotlety zapiekane z warzywami
Składniki
- brokuł
- 4 średniej wielkości marchewki
- po szklance mleka i bulionu warzywnego
- 4 kotlety schabowe bez kości
- łyżka masła
- 2 łyżeczki musztardy
- 75 g sera żółtego
- sól, pieprz, cukier
- olej
- 2 łyżki mąki
1. Brokuł dzielimy na różyczki, obcinamy łodygi, myjemy, osuszamy. Obrane marchewki kroimy w plasterki. Warzywa gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 4 minut, odcedzamy. Mięso krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy pieprzem i solą.
2. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i krótko smażymy kotlety z obu stron. W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy bulion i mleko, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem, solą, musztardą, szczyptą cukru i gotujemy 4 minuty.
3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, kotlety, zalewamy sosem, posypujemy serem. Pieczemy 20 minut w 200ºC.