Reklama

Krem marchewkowy z boczkiem

Zupa nabierze pięknego żółtego koloru, gdy pod koniec gotowania dodasz do niej po szczypcie kurkumy i curry.

Składniki

  • 80 dag marchwi
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:


1. Cebulę i marchew obrać, pokroić, udusić na maśle, doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion, gotować 20 minut. 

2. Dżem wymieszać z octem, gotować 5 minut na małym ogniu. 

3. Plastry boczku usmażyć bez tłuszczu.

4. Zupę zblendować, zaprawić śmietaną, doprawić. Już na talerzach posypać posiekanym szczypiorkiem, papryką, polać syropem, ułożyć po plastrze boczku.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy