Krem z cukinii

Porcja witamin na talerzu? To proste- zupa krem ma ich mnóstwo. Polecamy przepis na smaczny krem z cukinii.

Pyszna zupa w pół godziny
Pyszna zupa w pół godziny123RF/PICSEL

Składniki

  • średnia cukinia
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cukinię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W wysokim garnku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy ziemniaki z cebulą i podsmażamy, mieszając, ok. minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Dorzucamy cukinię (odrobinę zostawiamy do dekoracji) i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 25 minut.

2. Doprawiamy zupę do smaku gałką muszkatołową, kurkumą, solą oraz pieprzem, a na koniec miksujemy na gładki krem. Dekorujemy cukinią i natką pietruszki.

Zobacz także:

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?