Krem z karmelizowanymi bananami
Składniki
na 4-6 porcji
- Krem: 16 herbatników zbożowych z polewą czekoladową
- 10 dag białej lub karmelowej czekolady
- 150 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
- 2 białka
na krem
- 16 herbatników zbożowych z polewą czekoladową
- 10 dag białej lub karmelowej czekolady
- 150 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
- 2 białka
na orzechy w miodzie
- 10 dag orzechów
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
na krmelizowane banany
- 4 banany – najlepiej niedojrzałe
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- sól
- 5 dag czekolady mlecznej do dekoracji
1. Ciastka pokruszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną
czekoladę, delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Gotowy krem odstawić na min. 1 godz. do lodówki.
2. Banany obrać, pokroić w grube plastry. Na dużej patelni rozpuścić cukier, wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać szczyptę soli. Gdy masa stanie się złocista, dodać krążki bananów i smażyć, aż zmiękną.
3. W drugim rondlu przygotować orzechy w karmelu: podgrzać cukier i miód, dodać masło, rozpuścić, dorzucić orzechy. Podgrzewać, nieustannie mieszając, ok. 3 min. Rondel zdjąć z ognia, wystudzić.
4. W pucharkach układać na przemian ciasteczka, orzechy, banany i krem, udekorować rozpuszczoną czekoladą.