Reklama

Krem z karmelizowanymi bananami

Składniki na 4-6 porcji

  • Krem: 16 herbatników zbożowych z polewą czekoladową
  • 10 dag białej lub karmelowej czekolady
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 2 białka

Składniki na krem

  • 16 herbatników zbożowych z polewą czekoladową
  • 10 dag białej lub karmelowej czekolady
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 2 białka

Składniki na orzechy w miodzie

  • 10 dag orzechów
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu

Składniki na krmelizowane banany

  • 4 banany – najlepiej niedojrzałe
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 5 dag czekolady mlecznej do dekoracji

1. Ciastka pokruszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną
czekoladę, delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Gotowy krem odstawić na min. 1 godz. do lodówki.

2. Banany obrać, pokroić  w grube plastry. Na dużej patelni rozpuścić cukier, wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać szczyptę soli. Gdy masa stanie się złocista, dodać krążki bananów i smażyć, aż zmiękną.

3. W drugim rondlu przygotować orzechy w karmelu: podgrzać cukier i miód, dodać masło, rozpuścić, dorzucić orzechy. Podgrzewać, nieustannie mieszając, ok. 3 min. Rondel zdjąć z ognia, wystudzić. 

Reklama

4. W pucharkach układać  na przemian ciasteczka, orzechy, banany i krem, udekorować rozpuszczoną czekoladą.

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: deser
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy