Reklama

Krem z selera, ziemniaka i pora

Gęsta, pożywna zupa to świetny pomysł na rozgrzanie się, kiedy za oknem zimno i ponuro. Polecamy przepis na gęsty krem warzywny.

Składniki

  • 2 selery
  • 2 ziemniaki
  • 1 por (biała część)
  • 1 jabłko
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka orkiszowego
  • 3 kromki chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • natka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposóbb przygotowania:1. Rozgrzej w garnku 3 łyżki oleju. Podduś na nim pokrojony w talarki por. 

2. Po 6-8 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę: seler, ziemniak i jabłko. Wlej bulion i gotuj przez około 25 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. 

3. Zupę nieco ostudź, a następnie zmiksuj na gładki krem. Wlej szklankę mleka i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie zmiksuj. 

4. Chleb pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem i skrop olejem. Podsmaż na patelni. Rozlej krem do talerzy. Posyp posiekaną natką i grzankami. 

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy