Krem z selera, ziemniaka i pora
Gęsta, pożywna zupa to świetny pomysł na rozgrzanie się, kiedy za oknem zimno i ponuro. Polecamy przepis na gęsty krem warzywny.
Składniki
- 2 selery
- 2 ziemniaki
- 1 por (biała część)
- 1 jabłko
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka orkiszowego
- 3 kromki chleba
- 1 ząbek czosnku
- olej
- natka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposóbb przygotowania:1. Rozgrzej w garnku 3 łyżki oleju. Podduś na nim pokrojony w talarki por.
2. Po 6-8 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę: seler, ziemniak i jabłko. Wlej bulion i gotuj przez około 25 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie.
3. Zupę nieco ostudź, a następnie zmiksuj na gładki krem. Wlej szklankę mleka i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie zmiksuj.
4. Chleb pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem i skrop olejem. Podsmaż na patelni. Rozlej krem do talerzy. Posyp posiekaną natką i grzankami.
Zobacz także: