Krokiety z pieczarkami
Wszystkie składniki na naleśniki mieszam ze sobą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiam na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzewam masło klarowane i smażę cienkie naleśniki.
Kiszoną kapustę gotuję, aż będzie miękka, odcedzam, studzę, odciskam nadmiar wody i drobno siekam. Pieczarki płuczę, osuszam i drobno siekam. Obrane cebule kroję w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczam masło, szklę cebulę, a następnie dodaję pieczarki i smażę kilka minut, aż cała woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodaję kapustę i smażę 15-20 minut, często mieszając. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i studzę.
Na naleśniki nakładam porcję farszu i zwijam je ciasno tak, jak krokiety. Jaja rozkłócam ze szczyptą soli i pieprzu. Zwinięte naleśniki maczam w jajach, a następnie panieruję w bułce tartej. Obsmażam je na oleju na rumiano z każdej strony na wolnym ogniu.
Zobacz także: