Krucha tarta z łososiem
Tarta z fasolką może mieć wiele wariantów. Zamiast ryby dodaje się pieczonego kurczaka lub parówki. Może być też w wersji jarskiej.
Masło posiekać z mąką, 1 jajkiem i 1/2 łyżeczki soli, zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować, wykleić nim formę do tart, spód nakłuć widelcem. Piec w temp. 200°C przez 25 minut.
Łososia umyć, posolić, dodać 1 łyżeczkę masła, zawinąć w folię aluminiową, piec 15 min (razem z tartą). Upieczonego rozdrobnić.
Fasolkę, szparagi i dymkę oczyścić, pokroić, przesmażyć na maśle. Przełożyć na podpieczony spód tarty, dodać łososia. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, doprawioną solą, pieprzem i gałką.
Posypać serem. Zapiec 20 min w temp. 200°