Reklama

Krucha tarta z łososiem

Tarta z fasolką może mieć wiele wariantów. Zamiast ryby dodaje się pieczonego kurczaka lub parówki. Może być też w wersji jarskiej.

Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 6

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła + 3 łyżeczki
  • 4 jajka
  • 40 dag zielonej fasolki
  • 1 pęczek szparagów
  • 35 dag świeżego łososia
  • 1 pęczek dymki
  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • 5 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • koperek do dekoracji

Masło posiekać z mąką, 1 jajkiem i 1/2 łyżeczki soli, zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować, wykleić nim formę do tart, spód nakłuć widelcem. Piec w temp. 200°C przez 25 minut.

Łososia umyć, posolić, dodać 1 łyżeczkę masła, zawinąć w folię aluminiową, piec 15 min (razem z tartą). Upieczonego rozdrobnić.

Fasolkę, szparagi i dymkę oczyścić, pokroić, przesmażyć na maśle. Przełożyć na podpieczony spód tarty, dodać łososia. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, doprawioną solą, pieprzem i gałką.

Reklama

Posypać serem. Zapiec 20 min w temp. 200°

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy