Krucha tarta z łososiem
Tarta z fasolką może mieć wiele wariantów. Zamiast ryby dodaje się pieczonego kurczaka lub parówki. Może być też w wersji jarskiej.

Składniki
- 30 dag mąki
- 20 dag masła + 3 łyżeczki
- 4 jajka
- 40 dag zielonej fasolki
- 1 pęczek szparagów
- 35 dag świeżego łososia
- 1 pęczek dymki
- 1 szklanka śmietany 30 proc.
- 5 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- koperek do dekoracji
6
Masło posiekać z mąką, 1 jajkiem i 1/2 łyżeczki soli, zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować, wykleić nim formę do tart, spód nakłuć widelcem. Piec w temp. 200°C przez 25 minut.
Łososia umyć, posolić, dodać 1 łyżeczkę masła, zawinąć w folię aluminiową, piec 15 min (razem z tartą). Upieczonego rozdrobnić.
Fasolkę, szparagi i dymkę oczyścić, pokroić, przesmażyć na maśle. Przełożyć na podpieczony spód tarty, dodać łososia. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, doprawioną solą, pieprzem i gałką.
Posypać serem. Zapiec 20 min w temp. 200°