Kruche babeczki z łososiem
To, ile zrobisz babeczek, zależy od wielkości foremek. Warto kupić bardzo malutkie, wtedy babeczek można zrobić nawet kilkadziesiąt.
Składniki
- 50 dag świeżego łososia bez skóry
- 25 dag mąki orkiszowej
- 4 jajka
- 15 dag masła
- 1 pęczek koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- sól, pieprz
- mąka i tłuszcz do foremek
Przygotowanie:
Posiekać nożem zimne masło z mąką, 2 łyżkami zimnej wody, 1 jajkiem, szczyptą soli. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 12 części, każdą rozwałkować, wyłożyć nim 12 natłuszczonych i wysypanych mąką foremek.
Babeczki piec 15 minut w temp. 200°C. Wyjąć, przestudzić.
Łososia pokroić w małą kostkę, 3 jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać opłukane i posiekane koperek i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Do podpieczonych babeczek włożyć kawałki łososia, zalać sosem jajecznym. Piec 20 minut w temp. 200°C. Wyjąć z foremek, podawać na ciepło lub na zimno.
Zobacz także: