Kruche ciasto ze śliwkami i rozmarynem
Oryginalne i zaskakujące połączenie smaków- słodkiego placka ze śliwkami i wyrazistego rozmarynu. Gwarantujemy, że warto, bo ciasto wychodzi obłędne!
Sposób przygotowania:
Odmierzamy ⅓ mąki, cukru i masła i odkładamy na kruszonkę. Z ⅔ oraz soli zagniatamy ciasto kruche. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Rozkładamy równomiernie w foremce (możemy rozwałkować) na grubość ok 1,5-2 cm i dziurawimy widelcem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 10. min do przyrumienienia. Wyciągamy i studzimy. W tym czasie kroimy śliwki, siekamy drobno rozmaryn. Część rozmarynu mieszamy z cukrem pudrem do posypania ciasta i odstawiamy aby przesiąknął. ⅓ mąki, masła i cukru, które odłożyliśmy na początku zagniatamy razem z orzechami. Na wystudzonym spodzie układamy równomiernie połówki śliwek, posypujemy resztą rozmarynu i kruszonką. Wstawiamy do piekarnika 200 stopni na ok 25 min.