Reklama

Kruchy placek z owocami

Na podwieczorek.


Składniki

  • 600 g owoców (malin, dojrzałych brzoskwiń, śliwek)
  • 500 g masła
  • 300 g drobnego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 750 g mąki
  • 300 g dżemu malinowego
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Owoce myjemy, śliwki i  brzoskwinie przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Połówki owoców kroimy w ćwiartki.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w rondlu, studzimy. Do mąki dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajo i wyrabiamy, żeby powstało gładkie ciasto.

Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połówką wykładamy blachę łącznie z bokami, wyrównujemy. Smarujemy dżemem malinowym, a następnie układamy owoce.Pozostałe ciasto rozkruszamy na owocach. Pieczemy 30 minut w 200ºC. Placek studzimy na kratce. Chłodny posypujemy cukrem pudrem, dzielimy na kwadratowe porcje i podajemy.

Reklama

Zobacz także:



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy