Kruchy torcik z owowcami
Podaj z bitą śmietaną i mocną kawą.
Składniki
- 250 g masła
- 500 g mąki
- 250 g cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 75 g ciasteczek migdałowych
- 4–5 kropel zapachu migdałowego do ciast
- 600 g konfitury malinowej lub wiśniowej
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, posiekane masło, szczyptę soli i proszku do pieczenia, zapach migdałowy i rozcieramy palcami składniki, aż powstanie gruba kruszonka, którą dzielimy na pół.
Kruszymy ciasteczka migdałowe. Okrągłą blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Połowę kruszonki przekładamy na blachę i delikatnie ugniatamy, by dokładnie wypełniła dno. Posypujemy rozkruszonymi ciasteczkami migdałowymi.
Konfiturę malinową lub wiśniową przekładamy do rondelka i wsypujemy cukier waniliowy. Podgrzewamy, żeby cukier się rozpuścił.
Konfiturę przekładamy na ciasto w blasze, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 40-50 minut w 200ºC. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się spiekał, możemy przykryć blachę folią aluminiową.
Torcik studzimy 10 minut w blasze, a następnie przekładamy na kratkę. Możemy go posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: