Reklama

Kruchy torcik z owowcami

Podaj z bitą śmietaną i mocną kawą.



Składniki

  • 250 g masła
  • 500 g mąki
  • 250 g cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 75 g ciasteczek migdałowych
  • 4–5 kropel zapachu migdałowego do ciast
  • 600 g konfitury malinowej lub wiśniowej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:  

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, posiekane masło, szczyptę soli i proszku do pieczenia, zapach migdałowy i rozcieramy palcami składniki, aż powstanie gruba kruszonka, którą dzielimy na pół. 

Kruszymy ciasteczka migdałowe. Okrągłą blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Połowę kruszonki przekładamy na blachę i delikatnie ugniatamy, by dokładnie wypełniła dno. Posypujemy rozkruszonymi ciasteczkami migdałowymi. 

Konfiturę malinową lub wiśniową przekładamy do rondelka i wsypujemy cukier waniliowy. Podgrzewamy, żeby cukier się rozpuścił. 

Konfiturę przekładamy na ciasto w blasze, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 40-50 minut w 200ºC. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się spiekał, możemy przykryć blachę folią aluminiową. 

Torcik studzimy 10 minut w blasze, a następnie przekładamy na kratkę. Możemy go posypać cukrem pudrem.  

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kruszonka | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy