Krupnik jak u babci
Chcesz przywołać smak dzieciństwa? Wypróbuj przepis na pyszny krupnik jak u babci. Domownicy będą zachwyceni!

Składniki
- 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 400 g żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- pietruszka
- spory kawałek selera
- 3 ziemniaki
- cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem lub przekrawamy na pół, kładziemy przeciętą stroną na rozgrzaną patelnię i czekamy, aż się zarumieni.
2. Żeberka dzielimy na kawałki i zalewamy w garnku 2,5 l zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy cebulę.
3. Marchew kroimy w półplasterki, a seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do zupy, po 5 minutach wsypujemy opłukaną kaszę i gotujemy 10 minut. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Zobacz także: