Krupnik jak u babci

Chcesz przywołać smak dzieciństwa? Wypróbuj przepis na pyszny krupnik jak u babci. Domownicy będą zachwyceni!

Domowy, aromatyczny krupnik
Domowy, aromatyczny krupnik123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • spory kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem lub przekrawamy na pół, kładziemy przeciętą stroną na rozgrzaną patelnię i czekamy, aż się zarumieni.

2. Żeberka dzielimy na kawałki i zalewamy w garnku 2,5 l zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy cebulę.

3. Marchew kroimy w półplasterki, a seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do zupy, po 5 minutach wsypujemy opłukaną kaszę i gotujemy 10 minut. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Zobacz także:

Żeberka BBQ - klasyczny przepis na pieczone żeberkaInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?