Kruszonka: Przepis podstawowy

Przestawiamy przepis podstawowy na idealną kruszonkę do ciasta. Musi być niejednolita, z grudkami o różnej fakturze. Kruszonkę wykorzystuje się do wielu wypieków.

Kruszonkę wykorzystuje się w wielu przepisach
Kruszonkę wykorzystuje się w wielu przepisach123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków

Kruszonka - wykonanie:

Na stolnicę wysyp przesianą przez sito mąkę. Dodaj odmierzony cukier - najlepszy będzie drobnoziarnisty. Na sam koniec dodaj masło, może być pokrojone w kostkę.

Składniki najlepiej wyrabiać dłońmi. Rozcieraj je przez chwilę, by nie za bardzo ocieplić masło.

Kruszonkę można odłożyć na kilka godzin do lodówki i użyć później.

Uwaga! Może zmniejszyć ilość cukru, jeśli wolisz kruszonkę mniej słodką.

Kruszonkę wykorzystasz w tych przepisach:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Ciasto z fistaszkamiPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?