Reklama

Księga smaków: Brokuły

Spokrewnione z kalafiorem należą do rodziny roślin kapustnych, które słyną ze swych fantastycznych wartości odżywczych. To istny koktajl witaminowo-minerałowy!

Brokuły ceniono już w starożytności. U nas najbardziej popularna jest odmiana zielona, ale znaleźć też można brokuły w kolorze fioletowym i białym.

Pod beszamelem


Podzielone brokuły ugotuj al dente, odlewając szklankę wywaru. Masło roztop, dosypując 2 łyżki mąki. Mieszaj i podsmaż, aż mąka się zarumieni. Dolej wywar z brokuła i mieszaj. Zdejmij z ognia i wlej ok. 150 ml śmietany. Dopraw do smaku, wbij 2 żółtka i wymieszaj. Brokuły skrop sokiem z cytryny i zalej sosem. Posyp startym żółtym serem i zapiecz przez kwadrans.

W cieście piwnym


Ciasto zrób jak naleśnikowe, z połową szklanki piwa (ma być ciut gęstsze). Brokuły podziel na różyczki, umyj i ugotuj na parze na półmiękko. Maczaj je w cieście: obtaczaj różyczki i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż na złoto. Podawaj ze słodkim sosem chili i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Reklama

Zielone placuszki


Podzielone brokuły gotuj w wodzie z solą i cukrem przez 2 minuty. Odsącz i zmiksuj z dodatkiem kostki białego sera. Do powstałej masy dodaj 2 jajka i taką ilość mąki, która jest konieczna do uzyskania odpowiedniej konsystencji, szczyptę proszku do pieczenia, sól i pieprz. Smaż placki średniej grubości. Świetnie smakują z sałatką z pomidorów i cebulki.

Brokuły w sałatce

Brokuły świetnie sprawdzą się w rozmaitych sałatkach. Wyjątkowo lubią się z bekonem, serami i pomidorami. Chudy bekon pokrój w paseczki i zesmaż na chrupko. Brokuły podziel na różyczki, opłucz i zblanszuj w osolonej wodzie - 20 sekund, a następnie zostaw je w misce z lodem i odsącz. W misce wymieszaj brokuły, bekon, piórka czerwonej cebuli i starty na grubej tarce ser cheddar. Dopraw do smaku. Podawaj sałatkę z sosem czosnkowym albo majonezowo-jogurtowym.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy