Księga smaków: Kukurydza
To "złoto Azteków", a także Inków i Majów - w ich kuchni obecna jest od ponad siedmiu tysięcy lat! Majowie wierzyli nawet, że bogowie ulepili pierwszych ludzi z mąki kukurydzianej.
Ma sporo kalorii, ale jest przy tym zdrowa, warto więc po nią sięgać jak najczęściej. Jest źródłem składników mineralnych, zawiera też witaminy i silne antyoksydanty.
Kukurydzę można przyrządzać na tyle różnych sposobów, na ile pozwoli Ci kulinarna wyobraźnia. Świeża najlepsza jest grillowana albo zaraz po wyjęciu z wody, podana z masłem i solą. Z kawałków ugotowanych kolb można robić szaszłyki. Ziarna kukurydzy dodajemy do sałatek, robimy z nich gulasze, zupy i zapiekanki.
Zagotuj 2 litry wody z łyżką soli. Powoli wsypuj 30 dag mąki kukurydzianej, cały czas mieszając. Mieszaj aż do zagotowania, zmniejsz gaz i gotuj 50 minut. Wciąż mieszaj, co 3 minuty odrywając mąkę od dna, żeby się nie przypaliła. Najlepiej robić to ciągiem, mieszając delikatnie. Po 40 minutach wyłącz gaz, dodaj pół kostki masła i 10 dag tartego parmezanu. Po połączeniu się składników polentę wyłóż do miski i posyp grubo mielonym pieprzem. Polenta jest bazą dla wielu dań. Przy odrobinie inwencji zrobisz z niej różne farsze.
W misce wymieszaj mąkę i trochę proszku do pieczenia. Wsyp kukurydzę z puszki. W oddzielnej misce ubij żółtka z dwóch jaj i gęstą śmietanę. Dodaj do mąki z solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Dodaj je do ciasta i delikatnie wmieszaj. Smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj polane syropem klonowym.
Kukurydza świetnie dogaduje się z kurczakiem, ananasem i sałatą lodową. Do miski wrzuć porwane liście sałaty lodowej, kawałki kurczaka i ananasa, krążki czerwonej cebuli i kukurydzę. Wymieszaj i polej sosem z jogurtu naturalnego, miodu, pieprzu.
Kolejny ulubieniec kukurydzy to jajko. Ugotowane na twardo posiekaj i umieść w misce, dodaj pokrojonego cienko pora (białą część), półksiężyce czerwonej cebuli i jabłko. Przypraw odrobiną chili, wymieszaj i dodaj 2 łyżki majonezu. Pycha!