Reklama
Księga smaków: Zielony groszek

Przepisy na dania z zielonym groszkiem

Groszek zawiera prawdziwy arsenał witamin i związków mineralnych. Dzięki luteinie jest sprzymierzeńcem dobrego wzroku, zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Ma wielu zwolenników i niewielu przeciwników. Ale nawet jeśli należysz do tych ostatnich, przemyć go od czasu do czasu do swoich potraw, bo ma dużo zalet.

W zimie ogrzeje nas zupa-krem z zielonego groszku z dodatkiem grzanek albo sos typu curry z mięsem i groszkiem. W lecie zielone kuleczki sprawdzają się w chłodnikach. W towarzystwie ryżu i innych warzyw komponują się w risotto. Zajadać je można z makaronem, jako pasty do kanapek, a nawet jako pyszne kopytka.

Szybka zupa

Rozgrzej w rondelku kawałek masła. Wrzuć pokrojone w kostkę cebulę i ziemniaka, po chwili wlej litr bulionu, dodaj pół kilo mrożonego groszku. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, wystudź i zblenduj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z pokrojoną w kostkę szynką.

Reklama

Wyśmienita pasta

Ugotuj paczkę mrożonego groszku, dodaj liście świeżej kolendry, 2 łyżki masła migdałowego, 2 ząbki czosnku, 2 kropelki sosu tabasco oraz sól i pieprz. Blenduj na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Posyp czarnym pieprzem.

Groszkowe naleśniki

Ugotuj pół kilo mrożonego groszku. Rozgrzej 50 g masła, aż lekko zbrązowieje. W blenderze zmiksuj ugotowany groszek, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 żółtka, masło z patelni, sól i pieprz. Białka z 2 jaj ubij i wmieszaj w groszkową masę. Na patelni rozgrzej oliwę, łyżką wazową nakładaj ciasto i smaż naleśniki, aż będą złociste po obydwu stronach. Podawaj gorące.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy