Reklama

Kształt i smak doskonały

Mięso, ziemniaki, czy też ryż w postaci maleńkich kuleczek polubią zwłaszcza najmłodsi.

Ziemniaczane kuleczki z boczkiem

Składniki na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 10 dag boczku, 4 cebule, sól, pieprz czarny, ziołowy i biały, szczypta startej gałki muszkatołowej, łyżka masła, łyżka śmietany, olej do smażenia, świeży koperek, ziarenka czerwonego pieprzu oraz plasterki smażonego boczku do dekoracji, ewentualnie łyżeczka mąki pszennej

1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki dobrze odparuj i odstaw do ostygnięcia. Następnie przeciśnij je przez praskę do ziemniaków, dodaj łyżkę masła oraz gęstej śmietany i dobrze wymieszaj. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Z boczku odkrój twarde części skórki oraz chrząstki, a następnie pokrój go tak, jak cebule (w drobną kostkę) i podsmaż razem na oleju.

Reklama

2. Gdy już się ładnie zrumienią, dodaj boczek z cebulą do ziemniaków i wszystko dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku gałką, solą oraz pieprzem: drobno mielonym czarnym, ziołowym, białym. Gdyby masa była mało spójna, dosypuj po szczypcie mąki i mieszaj.

3. Z masy ziemniaczanej formuj niewielkie kulki i smaż je na patelni na oleju. Prosto z patelni przełóż je do żaroodpornego naczynia, a następnie podpiecz 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180° C.

4. Podawaj z sałatą, przybrane koperkiem, ziarenkami czerwonego pieprzu oraz plasterkami boczku. Doskonale smakują na ciepło zamiast gotowanych ziemniaków do mięs lub na zimno z sosem czosnkowym lub chili.

Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 390 kilokalorii

Ciecierzyca po arabsku

Składniki na 4 porcje: 2 puszki cieciorki (po 40 dag), ząbek czosnku, 3 cebule, po 2 gałązki natki pietruszki oraz kolendry, żółtko, 2 łyżki tartej bułki, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, główka sałaty
Na sos winegret: 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier

1. Cieciorkę przełóż na sitko, przepłucz zimną wodą i osącz na sicie.

2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jedną cebulę po obraniu z łupin pokrój w drobną kosteczkę. Zieleninę opłucz pod strumieniem bieżącej wody i drobno posiekaj. Cieciorkę zmiksuj na jednolitą masę, dodaj do niej czosnek, cebulę, zieleninę i wszystko starannie wymieszaj. Następnie dodaj żółtko oraz tartą bułkę. Przypraw pieprzem i solą.

3. W szerokim rondlu rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia (może to być olej lub smalec). Gdy tłuszcz będzie się rozgrzewał, wilgotnymi dłońmi formuj z masy niewielkie kuleczki, a następnie wkładaj je ostrożnie do rondla z tłuszczem i smaż na złoty kolor.

4. Sałatę opłucz, osusz i porwij dłońmi na mniejsze na kawałki. Pozostałe cebule pokrój w cienkie krążki.

5. Przygotuj sos winegret: ocet utrzyj z olejem, przypraw solą, pieprzem i cukrem i polej sałatę z cebulą, wymieszaj. Sałata z sosem nie może stać zbyt długo, dlatego przygotuj ją w ostatniej chwili.

6. Kuleczki cieciorki przełóż na talerz. Podawaj je z sałatką. Dobrym dodatkiem będzie też gęsty jogurt naturalny, najlepiej z owczego mleka.

Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 380 kilokalorii

Zupa serowo-pieczarkowa

Składniki na 4 porcje: marchew, cebula, 20 dag pieczarek, 30 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, łyżka bułki tartej, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 6 szklanek bulionu drobiowego, 20 dag tartego sera cheddar, sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, olej do smażenia, natka pietruszki lub koperek

1. Marchew obierz, umyj i razem z cebulą pokrój w niewielką kostkę. W sporym garnku roztop masło i podsmaż na nim pokrojone warzywa.

2. Pieczarek nie myj, a jedynie obierz ze skórki, pokrój w plasterki i dorzuć do warzyw w garnku. Lekko je przesmaż, a następnie oprósz mąką i zamieszaj. Następnie wlej do warzyw i pieczarek trochę chłodnego bulionu, doprowadź do wrzenia i wlej pozostały bulion. Garnek przykryj i gotuj na wolnym ogniu 25 min.

3. Mielone mięso wyrób na gładką masę razem z jajkiem i bułką tartą. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy mięsnej maleńkie pulpeciki.

4. Na dużej patelni rozgrzej olej, smaż na nim pulpeciki na rumiano, obracając je, aby zrumieniły się z każdej strony. Do garnka z gotującą się zupą dodaj starty ser. Zupę podgrzewaj, aż ser zupełnie się roztopi. Dopraw ją jeszcze ewentualnie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 5. Pulpeciki prosto z patelni przełóż na talerze, zalej gorącą zupą, udekoruj świeżą zieleniną i od razu podawaj.

Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 420 kilokalorii

Kuleczki ryżowe na ostro

Składniki na 6 porcji: cebula, szklanka ryżu, 2 łyżki masła, 2 łyżki świeżych siekanych ziół, np.: koperku, natki pietruszki, bazylii, majeranku oraz kilka gałązek do dekoracji, jajko, 15 dag mielonego białego sera, 10 dag twardego żółtego sera, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 4 łyżki bułki tartej

1. Twardy żółty ser, (np. cheddar) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W rondlu rozgrzej masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dosyp suchy ryż. Chwilę praż cebulę z ryżem, następnie zalej je w rondlu dwiema szklankami wody, osól i ugotuj do miękkości na wolnym ogniu. Możesz też ryż razem z cebulą gotować tylko 5 minut, następnie przykryć rondel pokrywką, zdjąć z ognia, owinąć szczelnie gazetą oraz kocem i odstawić na 35-45 minut w ciepłe miejsce.
2. Gotowy ryż przełóż do miski, dodaj do niego połowę startego sera i starannie wymieszaj. Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
3. Do ostudzonego ryżu dodaj posiekane zioła, jajko, mielony biały ser oraz resztę żółtego, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Z masy ryżowej formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w bułce tartej (powinna  być bardzo drobno starta). Kuleczki ryżowe smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju, a następnie układaj na papierowym ręczniku, by nieco ostygły. Podawaj je na ciepło lub zimno, udekorowane świeżymi ziołami.


Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut
Porcja: 380 kilokalorii

Świat i Ludzie 12/2012

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy