Kubbeh. Barszcz z Bliskiego Wschodu
Nadziewane mięsnym farszem kluseczki z semoliny zanurzone w barszczu z czerwonych buraków. Niegdyś tę potrawę gotowali tylko Żydzi z terenów Iraku i Kurdystanu. Na początku XX wieku zdobyła popularność także w Izraelu.
Wymieszaj semolinę i pół łyżeczki soli. Dodaj 1,5 szklanki wody, dobrze wymieszaj i odstaw na pół godziny.
Mięso dobrze wymieszaj z posiekaną cebulką, natką, 2 łyżkami oleju i przyprawami.
Zwilż ręce i formuj krążki z ciasta, nakładaj po łyżce nadzienia i zamykaj ciasto, by utworzyć kuliste kluski (nadmiar można zamrażać).
W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj buraki, smaż kilka minut. Dodaj przecier pomidorowy i paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Wlej 2 litry wody (można użyć bulionu). Zagotuj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Delikatnie włóż kluski do zupy. Gotuj jeszcze 30-40 minut.