Reklama

Kubbeh. Barszcz z Bliskiego Wschodu

Nadziewane mięsnym farszem kluseczki z semoliny zanurzone w barszczu z czerwonych buraków. Niegdyś tę potrawę gotowali tylko Żydzi z terenów Iraku i Kurdystanu. Na początku XX wieku zdobyła popularność także w Izraelu.

Składniki na kluski

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, strata
  • Sól, pieprz
  • Papryka słodka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 500 g mąki z pszenicy durum (semoliny)

Składniki na zupę

  • 2 łyżki oleju
  • Cebula
  • 3 buraki, pokrojone w słupki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Sól
  • Cukier do smaku

Wymieszaj semolinę i pół łyżeczki soli. Dodaj 1,5 szklanki wody, dobrze wymieszaj i odstaw na pół godziny.

Mięso dobrze wymieszaj z posiekaną cebulką, natką, 2 łyżkami oleju i przyprawami.

Zwilż ręce i formuj krążki z ciasta, nakładaj po łyżce nadzienia i zamykaj ciasto, by utworzyć kuliste kluski (nadmiar można zamrażać).

W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj buraki, smaż kilka minut. Dodaj przecier pomidorowy i paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Wlej 2 litry wody (można użyć bulionu). Zagotuj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Delikatnie włóż kluski do zupy. Gotuj jeszcze 30-40 minut.

Reklama

 

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy