Kubbeh. Barszcz z Bliskiego Wschodu
Nadziewane mięsnym farszem kluseczki z semoliny zanurzone w barszczu z czerwonych buraków. Niegdyś tę potrawę gotowali tylko Żydzi z terenów Iraku i Kurdystanu. Na początku XX wieku zdobyła popularność także w Izraelu.
Składniki
na kluski
- 400 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, strata
- Sól, pieprz
- Papryka słodka
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- Pół pęczka natki pietruszki
- 500 g mąki z pszenicy durum (semoliny)
na zupę
- 2 łyżki oleju
- Cebula
- 3 buraki, pokrojone w słupki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki papryki
- 3 łyżki soku z cytryny
- Sól
- Cukier do smaku
Wymieszaj semolinę i pół łyżeczki soli. Dodaj 1,5 szklanki wody, dobrze wymieszaj i odstaw na pół godziny.
Mięso dobrze wymieszaj z posiekaną cebulką, natką, 2 łyżkami oleju i przyprawami.
Zwilż ręce i formuj krążki z ciasta, nakładaj po łyżce nadzienia i zamykaj ciasto, by utworzyć kuliste kluski (nadmiar można zamrażać).
W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj buraki, smaż kilka minut. Dodaj przecier pomidorowy i paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Wlej 2 litry wody (można użyć bulionu). Zagotuj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Delikatnie włóż kluski do zupy. Gotuj jeszcze 30-40 minut.