Kuchnia turecka
Proste potrawy i intensywne smaki - kuchnia turecka jest niezwykle bogata, łączy w sobie wpływy z ogromnego terytorium Imperium Osmańskiego. Ale wiele tureckich dań wygląda znajomo... Poznajmy tureckie mielone, pierogi, pizzę i turecką jajecznicę.

Kofta w sosie jogurtowo-miętowym
Składniki:
1 cebula2 ząbki czosnku500 g mieszanego mięsa mielonego1,5 łyżki bułki tartej1 jajkoSól, pieprz1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka musztardy2 łyżki oliwy z oliwek500 g jogurtu naturalnegoMięta, zielona cebulka Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso, bułkę tartą, jako, sól, pieprz, kumin, paprykę, musztardę, cebulę i czosnek wyrobić. Z masy uformować 12-16 kulek. Smażyć je na oleju ok. 8 minut. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać jogurt, pokrojoną miętę, sól i pieprz, wymieszać. Kulki podawać z sosem, posypane pokrojoną cebulką.
Manti - tureckie pierogi

Składniki:
400 g mąki
1 jajko
Sól
1 cebula
Pół pęczka natki pietruszki
2 gałązki mięty
250 mielonej wołowiny
Pieprz
Słodka papryka
1 buałko2 ząbki czosnku
300 g jogurtu naturalnego
5 łyżek mleka
3 łyżki masła
Na ciasto: W misce umieścić mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 1/8 litra wody i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Miętę i natkę pietruszki drobno pokroić. Mięso mielone, cebulę i zioła wyrobić, dodać po pół łyżeczki soli i pieprzu i łyżeczkę papryki.
Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty (5x5 cm), nakładać farsz, brzegi smarować białkiem, składać po przekątnej i sklejać. Następnie skleić rogi pierogów (jak uszka). Gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z jogurtem i mlekiem, doprawić solą. Masło roztopić, dodać łyżeczkę papryki. Manti podawać z sosem jogurtowym, posypać ziołami i skropić masłem paprykowym.
Lahmacun - turecka pizza

Składniki:
20 g drożdży
1 łyżka cukruSól500 g mąki3 średniej wielkości cebule6 pomidorów2 tureckie papryczki (Sivri Biber)2 ząbki czosnkuPęczek pietruszki250 g mielonej jagnięciny100 ml oliwy z oliwek2 łyżki przecieru z papryki (Biber salçası)2 łyżki koncentratu pomidorowegoŁyżeczka suszonego tymianku2 łyżeczki mielonego kminuCzarny pieprzSzczypta chili w płatkach1 łyżeczka słodkiej paprykiPół ogórka2 czerwone cebuleDrożdże wymieszać z cukrem, szczyptę, soli, mąkę i drożdże umieścić w misce, stopniowo wlewać 350 ml wody wyrabiając za pomocą robota kuchennego, na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Cebule i 2 pomidory, zetrzeć, paprykę i pietruszkę i czosnek drobno pokroić. Przygotowane składniki wymieszać z mięsem, oliwą, przecierem paprykowym, koncentratem pomidorowym. Doprawić tymiankiem, kminem, solą, pieprzem, papryką i chili.
4 pomidory, pół ogórka i czerwone cebule pokroić w cienkie plastry.
Ciasto podzielić na 10-12 kawałków, każdy rozwałkować na krążek o średnicy 20 cm. Umieścić na wyłożonej papierem blasze. Smarować przygotowana masą i piec kolejno w temp. 200 st. C przez 10 minut. Wyjąć i podawać z przygotowanymi świeżymi warzywami.
Menemen - jajecznica po turecku

Składniki:
3 pomidory3 zielone peperoni150 g czosnkowej kiełbasy Sucuk2 małe cebule2 łyżki masłasól, pieprz8 jaj150 g sera feta Skórkę pomidorów naciąć, polać wrzątkiem i zdjąć. Miąższ pomidorów pokroić w kostkę. Papryczki pokroić w krążki (pestki odrzucić), kiełbasę pokroić na kawałki, cebulę w plasterki. Tłuszcz roztopić na patelni, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i peperoni i smażyć. Dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do pozostałych składników, przykryć. Jajka powinny być całkowicie ścięte, ale jajecznica nie może być sucha. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta.