Reklama

Reklama

Kugelis

Litewskie danie.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 500 g wędzonego boczku
  • 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • kawałeczek masła do posmarowania formy

Przygotowanie:

Boczek pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj i razem z boczkiem podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i lekko odsącz z nadmiaru płynu.

Do ziemniaków dodaj boczek z cebulą, czosnek przeciśnięty przez praskę, roztrzepane jajka, mąkę. Wymieszaj i dopraw. Masę przełóż do natłuszczonej masłem formy, np. na babkę albo żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 90 min.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy