Kugelis
Litewskie danie.
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 500 g wędzonego boczku
- 5 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- kawałeczek masła do posmarowania formy
Przygotowanie:
Boczek pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj i razem z boczkiem podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i lekko odsącz z nadmiaru płynu.
Do ziemniaków dodaj boczek z cebulą, czosnek przeciśnięty przez praskę, roztrzepane jajka, mąkę. Wymieszaj i dopraw. Masę przełóż do natłuszczonej masłem formy, np. na babkę albo żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 90 min.
Zobacz także: