Kulebiak kapuściany
Zaostrzy naszym gościom apetyt i smacznie umili czas oczekiwania na dochodzące w piecu świąteczne danie główne.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie rozmroź w temperaturze pokojowej. Kapustę kiszoną odciśnij z soku. Przełóż ją do garnka i zalej wodą. Wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem 40 minut.
2. Marchew obierz i grubo zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę i zeszklij ją. Dołóż marchew. Przypraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut. Kapustę odcedź na sitku. Usuń listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Do kapusty wmieszaj cebulę z marchewką oraz posiekane orzechy.
3. Ciasto rozwałkuj. Rozłóż na nim kapuściany farsz. Zroluj i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Posyp kminkiem lub sezamem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 35 minut.
Zobacz także: