Reklama

Reklama

Kulebiak kapuściany

Zaostrzy naszym gościom apetyt i smacznie umili czas oczekiwania na dochodzące w piecu świąteczne danie główne.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminku lub sezamu

Sposób przygotowania:

1. Ciasto francuskie rozmroź w temperaturze pokojowej. Kapustę kiszoną odciśnij z soku. Przełóż ją do garnka i zalej wodą. Wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem 40 minut. 

2. Marchew obierz i grubo zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę i zeszklij ją. Dołóż marchew. Przypraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut. Kapustę odcedź na sitku. Usuń listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Do kapusty wmieszaj cebulę z marchewką oraz posiekane orzechy. 

Reklama

3. Ciasto rozwałkuj. Rozłóż na nim kapuściany farsz. Zroluj i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Posyp kminkiem lub sezamem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 35 minut.

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy