Reklama

Kulki w panierce

Odmiana od klasycznej wersji.

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Ziemniaki obierz i umyj. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze gorące ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Gdy wystygną, przełóż je na stolnicę lub blat, dodaj 2 jajka, mąkę ziemniaczaną, zagnieć jednolite ciasto. 

Z masy ziemniaczanej uformuj niewielkie kuleczki. Obtocz je w mące, następnie rozmąconych jajkach i na koniec w bułce tartej. Obsmaż na rumiano w głębokim oleju. Ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z dipem jogurtowo-czosnkowym.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy