Kurczak na "babie"
Składniki
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1,2 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżki suszonego oregano
- 2 jabłka
- sól
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2-3 ząbków czosnku
- pieprz
- 1 kg marchewki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
- kurczak
Przygotowanie:
Jeśli forma do baby ma otwór w położonym centralnie trzpieniu, należy zasłonić go folią aluminiową i dokładnie ją docisnąć.
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
W dużej misce umieścić: obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmaryn (suszony, 1 łyżeczka), tymianek, pół łyżeczki papryki, łyżeczkę soli i pieprzu. Wszystko wymieszać, umieścić w formie na babę.
1,5 łyżeczki papryki, łyżeczkę soli i nieco pieprzu zmieszać z 2 łyżkami oliwy. Przygotowaną marynatą posmarować kurczaka.
Kurczaka nadziać na trzpień formy i piec w 200 st C ok. 2 godziny.
Marchewkę i jabłko utrzeć utrzeć, doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą oraz dwiema łyżkami oleju.
Kurczaka podawać z warzywami i surówką z marchewki. Dekorować natką pietruszki.
Zobacz także: