Reklama

Kurczak pieczony z pasternakiem

Zdrowo i oryginalnie.

Składniki

  • 1 kg pasternaku
  • 1 pęczek dymek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżeczki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 filety z piersi kurczaka (ze skórą)
  • olej do blachy

 1. Pasternak obrać, pokroić na cząstki, a potem w grubsze słupki. Dymki oczyścić, pociąć na ukośne kawałki. Połowę oleju wymieszać ze sporą szczyptą soli i ze słodką papryką. Dodać miód, dobrze wymieszać. Filety opłukać, osuszyć, posmarować masą miodowo-paprykową.

2. Płaską blachę z piekarnika posmarować odrobiną oleju. Na blasze ułożyć piersi kurczaka - skórą do góry. Obłożyć je pokrojonymi wcześniej warzywami. Skropić pozostałym olejem. Całość oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 35 minut. Kurczaka serwować z pieczonym pasternakiem.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy