Kurczak po diabelsku
1. Tuszkę kurczaka dokładnie umyj, osusz, w środku i na zewnątrz natrzyj solą oraz pieprzem. Szałwię opłucz, osusz, połowę gałązek włóż do środka tuszki. Ułóż ją w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 75 minut. Od czasu do czasu tuszkę polewaj bulionem drobiowym.
2. Papryczki chili rozetnij, oczyść z pestek, strączki pokrój na krążki. Ząbki czosnku obierz, potnij w plasterki. Oderwij listki od pozostałych gałązek szałwii. Chili, czosnek i szałwię wymieszaj razem w miseczce. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlej oliwę i ponownie przemieszaj.
3. Około 20 minut przed końcem pieczenia kurczaka obłóż plasterkami czosnku i chili oraz listkami szałwii.
4. Wymieszaj liście obu sałat. Pomidorki koktajlowe pokrój w cząstki, rozłóż na sałacie. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Cienkim strumieniem dolewając olej, ubij gęsty sos winegret. Polej nim sałatę, przemieszaj. Sałatkę serwuj jako dodatek do kurczaka.