Kurczak po diabelsku
Składniki
- 1 sprawiony kurczak (ok. 1,20 kg)
- 1 pęczek szałwii
- sól
- pieprz
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 czerwone papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 50 g roszponki
- 1 główka sałaty lollo bianco
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oleju
- 7 łyżek białego octu winnego
- szczypta cukru
1. Tuszkę kurczaka dokładnie umyj, osusz, w środku i na zewnątrz natrzyj solą oraz pieprzem. Szałwię opłucz, osusz, połowę gałązek włóż do środka tuszki. Ułóż ją w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 75 minut. Od czasu do czasu tuszkę polewaj bulionem drobiowym.
2. Papryczki chili rozetnij, oczyść z pestek, strączki pokrój na krążki. Ząbki czosnku obierz, potnij w plasterki. Oderwij listki od pozostałych gałązek szałwii. Chili, czosnek i szałwię wymieszaj razem w miseczce. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlej oliwę i ponownie przemieszaj.
3. Około 20 minut przed końcem pieczenia kurczaka obłóż plasterkami czosnku i chili oraz listkami szałwii.
4. Wymieszaj liście obu sałat. Pomidorki koktajlowe pokrój w cząstki, rozłóż na sałacie. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Cienkim strumieniem dolewając olej, ubij gęsty sos winegret. Polej nim sałatę, przemieszaj. Sałatkę serwuj jako dodatek do kurczaka.