Kurczak po kijowsku
Kurczak po kijowsku z afrykańskimi dodatkami.
1. Na puree: Namocz strąki bobu przez noc. Obetnij końcówki i odciśnij nadmiar wody.
2. Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj pokrojone na drobne kawałki marchewki, seler, cebulę, imbir i zielone chili. Poczekaj aż puszczą sok i dodaj bób.
3. Na patelni upraż ziarna kminu rzymskiego, dodaj odrobinę białego wina i gotuj przez godzinę aż bób będzie miękki.
4. Dodaj 100 ml wody i odrobinę masła.
5. Zmiksuj bób i odstaw go na bok.
6. Aby przygotować roladę, rozpuść na patelni 60 gram masła, dodaj szczyptę czarnego pieprzu, trochę rozmarynu i poczekaj aż smaki się przegryzą.
7. Do masła dodaj 300 gram mąki teff i energicznie zamieszaj. Potem dodaj mleko i przyprawy. Ucieraj aż do uzyskania gładkiej masy.
8. Następnie zdejmij z ognia, aby ostygła.
9. Ubij na sztywno białka w misce (do wymieszania mąki teff z masłem i białkami użyj metalowej trzepaczki). Mieszaj powoli, aby uzyskać jednolitą masę na roladę z mąki teff.
10. Przelej masę do naczynia do pieczenia wyłożonego papierem i wygładź nierówności. Piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180o C.
11. Przytnij na równo brzegi rolady i ostrożnie usuń papier do pieczenia. Następnie, zwiń upieczoną roladę zanim całkowicie ostygnie.
12. Na wystudzoną, upieczoną masę wlej pastę z bobu, a na górę nałóż niewielką ilość ugotowanego na parze szpinaku. Ostrożnie zwiń roladę i odłóż na bok.
13. Aby przygotować kurczaka po kijowsku, połącz w misce 100 gram masła, 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku i posiekaną kolendrę. Starannie wymieszaj. Przygotuj schłodzoną lodem wodę i łyżkę do lodów. Za pomocą łyżki do lodów uformuj niewielkie kulki z masła z przyprawą berbere.
14. Zanurz je w zimnej wodzie i odstaw na bok. Usuń skórę z piersi kurczaka i rozbij mięso tłuczkiem, aby plastry były bardzo cienkie.
15. Na kawałku mięsa połóż masło z przyprawą berbere. Zwiń, aby uformować je w kształt kurzej nóżki. Zanurz w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż kurczaka po kijowsku w głębokim tłuszczu przez 15 minut aż mięso będzie złote i chrupiące.
16. Przed podaniem, roztop niewielką ilość masła z przyprawą berbere, aby polać nim potrawę.
17. Aby przygotować krem ze szpinaku: W rondelku rozpuść niewielką ilość masła, dodaj szpinak, cebulkę, czosnek, śmietanę i gałkę muszkatołową. Potrawa jest już gotowa i możesz podawać ją na stół.
18. Przed podaniem dania ułóż na brzegu talerza niewielką ilość masła z przyprawą berbere. Na środek talerza nałóż krem ze szpinaku. Następnie, ułóż na nim kurczaka po kijowsku. Z boku talerza umieść roladę z bobu.
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.