Kurczak po kijowsku

Rolada i kurczak stanowią idealne połączenie
Rolada i kurczak stanowią idealne połączenieStyl.pl/materiały prasowe

Składniki

na puree

  • 200 gram bobu (wcześniej namoczonego). Zamiast bobu możesz użyć białej fasoli
  • 50 gram selera
  • 50 gram marchwi
  • 50 gram cebuli
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej papryczki chili
  • ½ łyżeczki uprażonych nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka białego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek

na roladę

  • 200 gram mąki teff (zamiast niej możesz użyć mąki pszennej)
  • 60g masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 ml mleka
  • Przyprawy
  • 7 białek

na kurczaka po kijowsku

  • 2 piersi kurczaka
  • 100 gram masła
  • 2 łyżeczki przyprawy berbere (można zastąpić ją wędzoną papryką)
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • ½ pęczka posiekanej kolendry
  • 100 gram bułki tartej
  • Na puree ze szpinaku
  • ½ posiekanej białej cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 100 ml śmietany
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 duży pęczek młodego szpinaku
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?