Reklama

Kurczak po kijowsku

Kurczak po kijowsku z afrykańskimi dodatkami.

Składniki na puree

  • 200 gram bobu (wcześniej namoczonego). Zamiast bobu możesz użyć białej fasoli
  • 50 gram selera
  • 50 gram marchwi
  • 50 gram cebuli
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej papryczki chili
  • ½ łyżeczki uprażonych nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka białego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek

Składniki na roladę

  • 200 gram mąki teff (zamiast niej możesz użyć mąki pszennej)
  • 60g masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 ml mleka
  • Przyprawy
  • 7 białek

Składniki na kurczaka po kijowsku

  • 2 piersi kurczaka
  • 100 gram masła
  • 2 łyżeczki przyprawy berbere (można zastąpić ją wędzoną papryką)
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • ½ pęczka posiekanej kolendry
  • 100 gram bułki tartej
  • Na puree ze szpinaku
  • ½ posiekanej białej cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 100 ml śmietany
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 duży pęczek młodego szpinaku

1. Na puree: Namocz strąki bobu przez noc.  Obetnij końcówki i odciśnij nadmiar wody.

2. Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj pokrojone na drobne kawałki marchewki, seler, cebulę, imbir i zielone chili. Poczekaj aż puszczą sok i dodaj bób.

3. Na patelni upraż ziarna kminu rzymskiego, dodaj odrobinę białego wina i gotuj przez godzinę aż bób będzie miękki.

4. Dodaj 100 ml wody i odrobinę masła.

5. Zmiksuj bób i odstaw go na bok.

6. Aby przygotować roladę, rozpuść na patelni 60 gram masła, dodaj szczyptę czarnego pieprzu, trochę rozmarynu i poczekaj aż smaki się przegryzą.

Reklama

7. Do masła dodaj 300 gram mąki teff i energicznie zamieszaj. Potem dodaj mleko i przyprawy.  Ucieraj aż do uzyskania gładkiej masy.

8. Następnie zdejmij z ognia, aby ostygła.

9. Ubij na sztywno białka w misce (do wymieszania mąki teff z masłem i białkami użyj metalowej trzepaczki). Mieszaj powoli, aby uzyskać jednolitą masę na roladę z mąki teff.

10. Przelej masę do naczynia do pieczenia wyłożonego papierem i wygładź nierówności. Piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180o C. 

11. Przytnij na równo brzegi rolady i ostrożnie usuń papier do pieczenia. Następnie, zwiń upieczoną roladę zanim całkowicie ostygnie.

12. Na wystudzoną, upieczoną masę wlej pastę z bobu, a na górę nałóż niewielką ilość ugotowanego na parze szpinaku. Ostrożnie zwiń roladę i odłóż na bok.

13. Aby przygotować kurczaka po kijowsku, połącz w misce 100 gram masła, 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku i posiekaną kolendrę. Starannie wymieszaj. Przygotuj schłodzoną lodem wodę i łyżkę do lodów. Za pomocą łyżki do lodów uformuj niewielkie kulki z masła z przyprawą berbere.

14. Zanurz je w zimnej wodzie i odstaw na bok. Usuń skórę z piersi kurczaka i rozbij mięso tłuczkiem, aby plastry były bardzo cienkie.

15. Na kawałku mięsa połóż masło z przyprawą berbere. Zwiń, aby uformować je w kształt kurzej nóżki.  Zanurz w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż kurczaka po kijowsku w głębokim tłuszczu przez 15 minut aż mięso będzie złote i chrupiące.

16. Przed podaniem, roztop niewielką ilość masła z przyprawą berbere, aby polać nim potrawę. 

17. Aby przygotować krem ze szpinaku: W rondelku rozpuść niewielką ilość masła, dodaj szpinak, cebulkę, czosnek, śmietanę i gałkę muszkatołową. Potrawa jest już gotowa i możesz podawać ją na stół.

18. Przed podaniem dania ułóż na brzegu talerza niewielką ilość masła z przyprawą berbere.  Na środek talerza nałóż krem ze szpinaku.  Następnie, ułóż na nim kurczaka po kijowsku.  Z boku talerza umieść roladę z bobu.

Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy