Kurczak po włosku
Upiecz go tak, to się robi na południu, a zaskoczy cię soczystością i smakiem.
Przed przyprawieniem zanurz tuszkę kilka razy, na przemian, w bardzo gorącej i bardzo zimnej wodzie.
Na dno brytfanki wlej pół szklanki wody, bulionu lub soku z jabłek. Pod skórkę wsuń kawałeczki masła. Możesz je wymieszać z ziołami, uzyskując tym samym dodatkowe walory smakowe.
Mięso skrop sokiem z cytryny. Natrzyj kurczaka ulubionymi ziołami i solą. Odstaw w chłodne miejsce.
Podczas pieczenia, pod kurczaka wstaw blachę wypełnioną wodą i piecz w temperaturze 180° C (zgodnie z zasadą - godzina na kilogram kurczaka).
Składniki: kurczak, cytryna, kilka gałązek rozmarynu, 3 pory, 2 czerwone papryki, żółta papryka, 20 dag drylowanych czarnych oliwek, 10 dag pieczarek, krojone pomidory z puszki, oliwa, pieprz, sól.
Przygotowanie: Kurczaka ułóż na blasze, a do jego wnętrza włóż cytrynę pokrojoną na ćwiartki i 3 gałązki rozmarynu. Pory pokrój wzdłuż, a następnie na około 3 cm kawałki. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
Wszystkie warzywa ułóż na blasze wokół kurczaka. Wrzuć oliwki. Całość polej oliwą, dodaj gałązki rozmarynu, posyp solą i pieprzem. Warzywa wymieszaj delikatnie drewnianymi łopatkami, tak żeby równomiernie pokryły się oliwą i przyprawami. Kurczaka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200° C przez godzinę. 10 minut przed końcem dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj z warzywami.
Upieczonego kurczaka pokrój na mniejsze porcje i ułóż na półmisku razem z warzywami.
Forum: Jak walczyć z nieprzyjemnym zapachem w lodówce? [kliknij]