Reklama

Kurczak z warzywami

Dopraw tak, jak lubisz i ciesz się smakiem.

Składniki

  • 1 kurczak o wadze nie więcej niż 2 kg
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • po pół łyżeczki curry i kurkumy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka majeranku
  • sok i skórka starta z połowy cytryny
  • świeży rozmaryn
  • 3 pomidory
  • 1 mała cukinia
  • dwie czerwone cebule
  • 1 główka czosnku

Umyj i osusz kurczaka. Posmaruj cienką warstwą oleju i natrzyj bardzo dokładnie przyprawami oraz czosnkiem. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wlej na dno szklankę wody. Dzięki temu mięso nie wyschnie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C., wstaw kurczaka i piecz ok. 1,5 godz. Polej mięso na początku pieczenia kilkoma łyżkami wody, a potem co kwadrans wytapiającym się z niego tłuszczem. Dzięki temu mięso zyska złocistą i chrupiącą skórkę.

Umyj pomidory i cukinię, a następnie pokrój je w duże kawałki. Z główki czosnku odetnij górę. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa i gałązki rozmarynu dodaj na 30 minut przed końcem pieczenia. 

Podawaj kurczaka z warzywami od razu po upieczeniu.
Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy