Kurczak z warzywami
Dopraw tak, jak lubisz i ciesz się smakiem.
Składniki
- 1 kurczak o wadze nie więcej niż 2 kg
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- po pół łyżeczki curry i kurkumy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka majeranku
- sok i skórka starta z połowy cytryny
- świeży rozmaryn
- 3 pomidory
- 1 mała cukinia
- dwie czerwone cebule
- 1 główka czosnku
Umyj i osusz kurczaka. Posmaruj cienką warstwą oleju i natrzyj bardzo dokładnie przyprawami oraz czosnkiem. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wlej na dno szklankę wody. Dzięki temu mięso nie wyschnie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C., wstaw kurczaka i piecz ok. 1,5 godz. Polej mięso na początku pieczenia kilkoma łyżkami wody, a potem co kwadrans wytapiającym się z niego tłuszczem. Dzięki temu mięso zyska złocistą i chrupiącą skórkę.
Umyj pomidory i cukinię, a następnie pokrój je w duże kawałki. Z główki czosnku odetnij górę. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa i gałązki rozmarynu dodaj na 30 minut przed końcem pieczenia.
Podawaj kurczaka z warzywami od razu po upieczeniu.
Zobacz także: