Kurczak z warzywami
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 250 g czerwonej papryki
- 250 g zielonej papryki
- 250 g cukinii
- 500 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
1. Umyte mięso oprósz solą oraz pieprzem. Fasolkę umyj, odetnij końcówki. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Cukinię opłucz, pokrój w plastry. Obrane ziemniaki umyj, pokrój w talarki. Cebulę drobno posiekaj. Pomidory z puszki wymieszaj z prze- ciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
2. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10 min). Mięso obsmaż na oleju, przełóż na talerz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj ziemniaki oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając.
3. Dno żaroodpornego naczynia posmaruj sosem pomidorowym (4-5 łyżek). Na to wyłóż warzywa z patelni, fasolkę i cukinię. Przykryj pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż mięso. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Polecamy: Ciasta pełne śliwek