Reklama

Kurczak ze szpinakiem czosnkowym

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 2 do 4 osób

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 15 min

Stopień trudności: łatwy

Składniki na ryż:

  • 1 i 3/4 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 i 1/2 szklanki wody

Składniki na kurczaka:

  • 1 łyżka stołowa oleju arachidowego
  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 2,5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na talarki
  • mniej niż pół kilograma (około 6) udek kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na kawałki wielkości 1,5 cm
  • 1/4 szklanki wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnej sherry
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju z prażonego sezamu
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru
  • 1 mała garść liści tajskiej bazylii lub włoskiej bazylii, dodatkowo trochę do ozdoby
  • 1 średnia czerwona papryczka Fresno, bez nasion, pokrojona, do ozdoby

Składniki na szpinak:

  • 1 łyżka stołowa oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 170 gramów liści młodego szpinaku
  • szczypta soli morskiej

Przepłucz ryż. Wsyp przepłukany ryż do garnka o grubym dnie i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie przykryj i zredukuj ogień na mały. Gotuj przez 15-20 minut, zdejmij z ognia. Nie odkrywaj ryżu aż do czasu podania.

 W tym czasie wstaw wok na duży ogień i dodaj jedną łyżkę stołową oleju, gdy zacznie dymić, dodaj czosnek i imbir. Smaż mieszając przez kilka sekund. Następnie dodaj kurczaka, po 30 sekundach zacznij mieszać. Smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż kurczak zbrązowieje.

Reklama

 Dodaj wino ryżowe, sos sojowy oraz olej sezamowy; zmniejsz ogień na średni i gotuj na nim przez 6 minut. Dobrze wymieszaj i dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia, następnie zredukuj ogień na średni/niski i gotuj przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i stanie się gęsty. Wyłącz ogień, dodaj liście bazylii i odczekaj chwilę.

 W oddzielnym woku przygotuj szpinak. Podgrzej 1 łyżkę stołową oleju arachidowego na średnio wysokim ogniu. Dodaj czosnek i smaż, aż nabierze aromatu. Dodaj szpinak i mieszaj pałeczkami, aż zwiędnie (można dodać odrobinę wody) -około 2 do 3 minut.

 Przed podaniem zdejmij pokrywkę z ryżu i widelcem rozbij grudki. Rozdziel ryż na 4 talerze. Podawaj ze sporą porcją kurczaka. Udekoruj papryczką i liśćmi bazylii. Szpinak podawaj oddzielnie.

 *Rada: Bardzo ważne, by używać oleju z prażonego sezamu, który się redukuje, a nie oleju z czystego sezamu, który będzie się gotował bez redukowania. Danie powinno być delikatnie kleiste.

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy