Kurczak ze szpinakiem czosnkowym
Przepis: Ching-He Huang
Porcja: dla 2 do 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 min
Stopień trudności: łatwy
Przepłucz ryż. Wsyp przepłukany ryż do garnka o grubym dnie i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie przykryj i zredukuj ogień na mały. Gotuj przez 15-20 minut, zdejmij z ognia. Nie odkrywaj ryżu aż do czasu podania.
W tym czasie wstaw wok na duży ogień i dodaj jedną łyżkę stołową oleju, gdy zacznie dymić, dodaj czosnek i imbir. Smaż mieszając przez kilka sekund. Następnie dodaj kurczaka, po 30 sekundach zacznij mieszać. Smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż kurczak zbrązowieje.
Dodaj wino ryżowe, sos sojowy oraz olej sezamowy; zmniejsz ogień na średni i gotuj na nim przez 6 minut. Dobrze wymieszaj i dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia, następnie zredukuj ogień na średni/niski i gotuj przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i stanie się gęsty. Wyłącz ogień, dodaj liście bazylii i odczekaj chwilę.
W oddzielnym woku przygotuj szpinak. Podgrzej 1 łyżkę stołową oleju arachidowego na średnio wysokim ogniu. Dodaj czosnek i smaż, aż nabierze aromatu. Dodaj szpinak i mieszaj pałeczkami, aż zwiędnie (można dodać odrobinę wody) -około 2 do 3 minut.
Przed podaniem zdejmij pokrywkę z ryżu i widelcem rozbij grudki. Rozdziel ryż na 4 talerze. Podawaj ze sporą porcją kurczaka. Udekoruj papryczką i liśćmi bazylii. Szpinak podawaj oddzielnie.
*Rada: Bardzo ważne, by używać oleju z prażonego sezamu, który się redukuje, a nie oleju z czystego sezamu, który będzie się gotował bez redukowania. Danie powinno być delikatnie kleiste.
"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network