Kurczak ze wschodu i zachodu
Kruchy, pieczony, z chrupiącą skórką to polski przysmak. A jak kurczaka przyrządza się w innych częściach świata?
Składniki na 6 porcji: 6 pałeczek (podudzi) kurczaka, 30 dag boczku, 30 dag ryżu, 2 cebule, po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce, szklanka mrożonego groszku, litr bulionu drobiowego, 8 łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku, łyżeczka ostrej papryki, szczypta szafranu lub kurkumy, sól, biały i czarny mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Udka opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz, posyp czarnym pieprzem i solą. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i pokrój w paski. Jeśli używasz bulionu z kostki to przygotuj go wg przepisu na opakowaniu.
2. Rozgrzej 6 łyżek oliwy na dużej, głębokiej patelni. Obsmaż pałki kurczaka na rumiano, a następnie przełóż je na talerz. Na tłuszcz po kurczaku wrzuć cebule z czosnkiem i smaż chwilę. Dorzuć pokrojoną paprykę, smaż razem jeszcze 5 minut.
3. Do podsmażonych warzyw wsyp ryż, wymieszaj, przypraw solą, białym pieprzem, szczyptą szafranu i smaż chwilę razem. Dodaj pałki z kurczaka, wlej bulion drobiowy i gotuj na małym ogniu 25 min (ryż powinien wchłonąć cały płyn). Od czasu do czasu mieszaj. Po kwadransie dodaj mrożony groszek i gotuj jeszcze 10 min, aż groszek będzie miękki.
4. Boczek pokrój w słupki i usmaż na pozostałych 2 łyżkach oliwy, posyp ostrą papryką i udekoruj nim gotowe danie.
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 300 kalorii
Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka, 3 łyżki oleju, średnia cebula, 40 dag ananasa z puszki wraz z zalewą, 15 dag mieszanki warzyw (kiełki soi, papryka, bambus), 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka sherry, łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego, 1/2 drobiowej kostki rosołowej, łyżka mąki kukurydzianej, głęboka patelnia tzw. wok
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka pokrój w paski. Zalewę z ananasa (3/4 szklanki) wymieszaj z sherry, octem winnym, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem. Dodaj rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. Mięso zanurz w marynacie, wymieszaj i odstaw na 40 min w chłodne miejsce.
2. Cebulę pokrój w grube talarki, podsmaż w woku z 1 i 1/2 łyżki oleju na silnym ogniu. Dodaj warzywa z mieszanki i drobno pokrojone kawałki ananasa. Smaż ok. 5 min do odparowania płynu. Warzywa przełóż z patelni do innego naczynia i trzymaj w cieple.
3. Wyjmij kurczaka z marynaty, zalewę zachowaj. W woku mocno rozgrzej pozostały olej. Wrzuć mięso i smaż 5 min na silnym ogniu, mieszaj drewnianą łopatką. Do mięsa dodaj podsmażone warzywa i trzymaj na ogniu 2-3 min. Marynatę połącz z mąką kukurydzianą i wlej do woka. Dokładnie wymieszaj i smaż 5 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty - dolej odrobinę wody.
4. Danie podawaj od razu z makaronem chińskim lub sypkim ryżem.
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 320 kalorii
Składniki na 8 porcji: duża pierś z kurczaka, 10 dag ciecierzycy z puszki, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, łyżka oleju, cebula, czerwona papryka, kilka listków sałaty, 8 placków (kukurydzianych lub pszennych), pikantny sos meksykański, sól, pieprz, papryka ostra w proszku
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Marchewki obierz, potnij w słupki i podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju. Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
2. Cebulę pokrój w krążki i podsmaż na oleju pozostałym ze smażenia marchewki. Dodaj pokrojonego kurczaka, przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Smaż, aż mięso będzie rumiane. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie smaż czosnku dłużej niż minutę, bo szybko staje się gorzki.
3. Ciecierzycę wyjmij z puszki i osącz na sitku. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i pokrój w drobne paseczki. Do miski przełóż ciecierzycę, pokrojoną w paski paprykę, marchewkę i smażone mięso z kurczaka. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką.
4. Placki wyjmij z opakowania, rozłóż i skrop wodą. Podgrzej je kilka (5-8) minut w dobrze już nagrzanym piekarniku (180° C). Jeszcze ciepłe placki posmaruj sosem meksykańskim, wyłóż je sałatą i układaj na nich ciepłą mieszankę warzyw oraz mięsa.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 540 kalorii
Składniki na 4 porcje: paczka kuskusu, puszka pomidorów bez skórki, 40 dag mielonego mięsa z indyka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki, 2 płaskie łyżeczki vegety, zielona lub żółta papryka, łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, olej do smażenia, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Jedną z cebul posiekaj, podsmaż na łyżce oleju i dopraw łyżeczką vegety. Przełóż do miseczki, wsyp kuskus i zalej wrzątkiem tak, aby woda całkowicie przykryła kuskus. Przemieszaj delikatnie łyżką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż kuskus całkowicie wchłonie wodę (ok. 5 min).
2. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, dokładnie opłucz pod strumieniem bieżącej wody, osusz i pokrój w paski. Posiekaj czosnek oraz drugą cebulę i zeszklij na patelni na łyżce oleju. Dodaj mięso i smaż je ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Duś wszystkie składniki na małym ogniu bez przykrycia. Mieszaj od czasu do czasu, aż część płynu odparuje i sos stanie się gęsty. Pod koniec dopraw solą, pieprzem, vegetą oraz ziołami prowansalskimi.
3. Kuskus wymieszaj z posiekaną natką i wyłóż na półmisek, formując wieniec. Na środku wieńca umieść sos i udekoruj go gałązką natki pietruszki.
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 285 kalorii
Świat i Ludzie 11/2011