Reklama

Kwaśnica

Tradycyjna kwaśnica, której smak przeniesie cię pod Tatry.

Składniki

  • 50 dag kwaszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • cebula
  • 10 dag suszonych grzybów
  • sól
  • 1/2 kg żeberek
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków

Grzyby zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj. 

Obierz włoszczyznę, zalej 3 szklankami wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut. Wrzuć pokrojone żeberka i gotuj, aż będą miękkie. 

W rondlu na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kapustę. Wlej wywar z warzyw i grzybów. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w paseczki grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Przed podaniem zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Już dziś możesz wesprzeć WOŚP! Czekamy na Ciebie na pomagam.interia.pl!

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy