Kwaśnica
Tradycyjna kwaśnica, której smak przeniesie cię pod Tatry.

Składniki
- 50 dag kwaszonej kapusty
- 2 łyżki oleju
- pęczek włoszczyzny
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- cebula
- 10 dag suszonych grzybów
- sól
- 1/2 kg żeberek
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
Grzyby zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj. Obierz włoszczyznę, zalej 3 szklankami wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut. Wrzuć pokrojone żeberka i gotuj, aż będą miękkie. W rondlu na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kapustę. Wlej wywar z warzyw i grzybów. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w paseczki grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przed podaniem zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.Już dziś możesz wesprzeć WOŚP! Czekamy na Ciebie na pomagam.interia.pl!Zobacz także: