Składniki: 10 dag gorzkiej czekolady, 5 dag masła albo margaryny, 10 dag cukru, szczypta soli, 1 torebka cukru wanilinowego, 50 dag mielonego twarogu, 7,5 dag kwaśnej śmietany, 3 jajka, 1 torebka budyniu waniliowego, 1,5 łyżki kaszy manny, 1 łyżeczka kakao, tłuszcz i tarta bułka do foremki
Gorzką czekoladę połamać na kawałeczki, stopić w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Do masy maślanej porcjami dodawać twaróg i śmietanę. Kolejno wbijać jajka. Wsypać kaszkę mannę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać mikserem.
Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę. Podłużną foremkę (dł. 25 cm, poj. 1,5 litra) posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką, ewentualnie wyłożyć pergaminem. Na spód na przemian nakładać porcje jasnej i ciemnej masy serowej. Obie masy lekko przemieszać widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.
Ciasto piec 60 minut. Około 15 minut przed końcem sernik można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Gotowy sernik wystudzić. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.