Lasagne z... jabłkami!
Nietypowy deser, lub inna wersja lasagne. Połączenia jabłek i ciasta w niecodziennej formie.
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obierz, jedno odłóż, resztę pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Odłożone potnij w plasterki.
2. Pół szklanki soku połącz z jednym opakowaniem budyniu i 5 łyżkami cukru. Resztę soku zagotuj i wlej rozmieszany budyń. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Dołóż kawałki jabłek i gotuj jeszcze 2 minuty. l Płaty makaronu włóż do lekko posolonej, wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Wyjmij i ostudź.
3. Resztę cukru i drugi budyń wymieszaj w pół szklanki mleka. Wlej do reszty zagotowanego mleka i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie wystudź i utrzyj z serkiem na gładki krem.
4. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem. Na spodzie rozłóż odrobinę kremu budyniowego i ułóż warstwami (na przemian) makaron oraz masę z jabłek. Na wierzchu rozłóż plasterki jabłek i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 225°C przez 20 minut.
Zobacz także: