Latkes z kwaśnego mleka
Latkes, zwane łatkami, nierozerwalnie łączą się ze Świętem Świateł upamiętniającym cud, który wydarzył się w Świątyni Jerozolimskiej. Przepis na te pyszne placki pochodzi z książki "Dietojarska kuchnia żydowska".


Składniki
- ok. 500 ml kwaśnego mleka
- 150 g mąki
- 3 jaja
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- masło klarowane do smażenia
- śmietana 18% do podania
- cukier do podania
Sposób przygotowania:
Ubić widelcem 1½ szklanki kwaśnego mleka, dodać: nieco soli, sodę, 15 deka mąki, 3 żółtka, a całość dobrze wymieszać.
Z 3 białek ubić pianę, dołożyć ją do masy i delikatnie przemieszać. Teraz łyżką uformować z masy latkes i usmażyć na maśle. Przed podaniem do stołu posypać cukrem i polać śmietaną.
Przepis pochodzi z książki "Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando. To opowieść o smakach, które przeniosą cię do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Wydawnictwo Znak Literanova, premiera 12 listopada.

Zobacz także: