Łazanki
Klaska polskiej kuchni.

Składniki na 4-5 porcji:
- 1 i 1/2 szklanki mąki, - 1 jajko,- 4 łyżki smalcu,- 1 mała główka kapusty,- 2 cebule,- 1-2 garście suszonych grzybów,- 5-10 dag startego żółtego sera,- sól, pieprz,- świeży majeranek do dekoracji.
1. Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować, pokroić je na kwadraciki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 2-3 minuty. Odcedzić.
2. Grzyby ugotować na wolnym ogniu do miękkości. Kapustę poszatkować. Obgotować we wrzątku, odcedzić, mocno odcisnąć. Doprawić solą i pieprzem, dodać grzyby. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 3 łyżkach smalcu. Wrzucić do kapusty. Dusić wszystko, dopóki kapusta nie ściemnieje.
3. W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie łazanki i kapustę. Posypać żółtym serem, zapiekać 15 minut. Udekorować majerankiem.
Nasza radaKto woli lżejsze potrawy, może zastąpić smalec olejem i nie zapiekać łazanek z żółtym serem, tylko podać ugotowane.