Reklama

Łazanki

Klaska polskiej kuchni.

Składniki na 4-5 porcji:

- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 4 łyżki smalcu,
- 1 mała główka kapusty,
- 2 cebule,
- 1-2 garście suszonych grzybów,
- 5-10 dag startego żółtego sera,
- sól, pieprz,
- świeży majeranek do dekoracji.

1. Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować, pokroić je na kwadraciki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 2-3 minuty. Odcedzić.

2. Grzyby ugotować na wolnym ogniu do miękkości. Kapustę poszatkować. Obgotować we wrzątku, odcedzić, mocno odcisnąć. Doprawić solą i pieprzem, dodać grzyby. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 3 łyżkach smalcu. Wrzucić do kapusty. Dusić wszystko, dopóki kapusta nie ściemnieje.

Reklama

3. W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie łazanki i kapustę. Posypać żółtym serem, zapiekać 15 minut. Udekorować majerankiem.

Nasza rada
Kto woli lżejsze potrawy, może zastąpić smalec olejem i nie zapiekać łazanek z żółtym serem, tylko podać ugotowane.


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy