Reklama

Leczo z cukinią

Składniki

  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżeczka listków tymianku
  • 2 cukinie
  • 4 pomidory
  • bakłażan
  • po pół szklanki grubo zmielonej czerstwej bułki i startego parmezanu
  • sól
  • oliwa
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sos pomidorowy

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż cebula zrobi się miękka i szklista. Pod koniec smażenia dodaj tymianek oraz sól.

Cukinię, pomidory oraz bakłażana pokrój w grubsze plastry. Wymieszaj z oliwą i solą.

Na dno naczynia do zapiekania wyłóż usmażoną wcześniej cebulę. Polej sosem pomidorowym i ułóż rzędami plastry warzyw, naprzemiennie: cukinia, pomidor, bakłażan. Wierzch posyp bułką wymieszaną z parmezanem i tymiankiem.

Całość zapiekaj przez godzinę w temperaturze 180ºC, aż warzywa zmiękną, a wierzch się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut. Posyp natką pietruszki.

Reklama

Podawaj na zimno lub na gorąco z bagietką.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama