Leczo z cukinią

Składniki
- 3 cebule pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- łyżeczka listków tymianku
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- bakłażan
- po pół szklanki grubo zmielonej czerstwej bułki i startego parmezanu
- sól
- oliwa
- 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- sos pomidorowy
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż cebula zrobi się miękka i szklista. Pod koniec smażenia dodaj tymianek oraz sól.
Cukinię, pomidory oraz bakłażana pokrój w grubsze plastry. Wymieszaj z oliwą i solą.
Na dno naczynia do zapiekania wyłóż usmażoną wcześniej cebulę. Polej sosem pomidorowym i ułóż rzędami plastry warzyw, naprzemiennie: cukinia, pomidor, bakłażan. Wierzch posyp bułką wymieszaną z parmezanem i tymiankiem.
Całość zapiekaj przez godzinę w temperaturze 180ºC, aż warzywa zmiękną, a wierzch się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut. Posyp natką pietruszki.
Podawaj na zimno lub na gorąco z bagietką.
Zobacz także: