Reklama

Lekki mus dyniowo-żurawinowy

Przepis na oryginalny, a jednocześnie lekki i łatwy w przygotowaniu deser.

Składniki

  • półtorej szklanki purée z dyni (zmiksowanej i upieczonej)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki agaru

Sposób przygotowania:

1. Purée doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy oraz miód. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. 

2. Żurawinę myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy się rozgotuje, dodajemy agar, miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia. 

3. Kremówkę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z mascarpone. 2 łyżki dodajemy do musu dyniowego i mieszamy. 

4. Do pucharków nakładamy warstwę purée z dyni, kremówki, żurawiny i ponownie dyni. Dekorujemy kremem i owocami żurawiny.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy