Lekki mus dyniowo-żurawinowy
Przepis na oryginalny, a jednocześnie lekki i łatwy w przygotowaniu deser.

Składniki
- półtorej szklanki purée z dyni (zmiksowanej i upieczonej)
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki miodu
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka cukru pudru
- 100 g serka mascarpone
- 200 g świeżej żurawiny
- 50 g cukru
- pół łyżeczki agaru
Sposób przygotowania:
1. Purée doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy oraz miód. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
2. Żurawinę myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy się rozgotuje, dodajemy agar, miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Kremówkę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z mascarpone. 2 łyżki dodajemy do musu dyniowego i mieszamy.
4. Do pucharków nakładamy warstwę purée z dyni, kremówki, żurawiny i ponownie dyni. Dekorujemy kremem i owocami żurawiny.
Zobacz także: