Reklama

Lekko z grilla

Przenieśmy kuchnię do ogrodu! Korzystając z pięknej pogody odejdźmy na chwilę od kuchenek gazowych i elektrycznych i przygotujmy cały posiłek na grillu. Wcale nie musi być kaloryczny.

Kojarzysz grillowanie z tłustą kiełbasą i boczkiem skwierczącym nad dymiącym węglem? To nie musi tak wyglądać. Najważniejsze to zaopatrzyć się w świeże produkty i aluminiowe tacki do grillowania. Tacki zapobiegają osadzaniu się szkodliwych składników na potrawie, a dobre produkty to gwarancja smacznego posiłku.

W naszym lekkim menu znajdziesz aromatyczną rybę z masłem cytrynowym, wegetariańskie piramidki z bakłażana i niecodzienny sposób na indyka. Co jeszcze można grillować? Wszystko! A radość, jaką daje wspólna zabawa w ogrodzie czy na działce, podziała rewelacyjnie na rodzinne relacje.

Reklama

Cytrynowy łosoś z cukinią

Składniki na 4 porcje: 15 dag masła, sok i skórka starta z 1 cytryny, 2 łyżki musztardy gruboziarnistej, pieprz, sól, 2 cukinie (po 20 dag), 25 dag mozzarelli, świeży majeranek i szałwia, 4 dzwonka łososia (po 20 dag każdy).

Przygotowanie: Na patelni roztop masło, dodaj skórkę z cytryny i dwie łyżki soku, a także musztardę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Cukinię umyj, odetnij końce i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (24 sztuki). Każdy oprósz solą i pieprzem. Mozzarellę pokrój na 12 plastrów. Dwa plastry cukinii ułóż poprzecznie na sobie, połóż na nich plasterek mozzarelli i listki majeranku oraz szałwii. Składaj pakieciki i spinaj wykałaczkami.

Opiekaj cukinię na grillu po 5 min z każdej strony. Łososia skrop sokiem z cytryny i opiecz na grillu po 4 min z każdej strony. Rybę podawaj na gorąco udekorowaną masłem cytrynowym z pakiecikami z cukinii. Danie wygląda pięknie podane na plastrach cytryny i udekorowane świeżymi ziołami.

Bakłażan z kozim serem

Składniki na 4 porcje: 1 duży bakłażan, 4 pomidory, sól, 5 łyżek oliwy, 1/2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanego świeżego oregano, pieprz, 10 dag sera koziego, 1 łyżka siekanego szczypiorku, 15 dag rukoli, 2 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie: Bakłażan oczyść, umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Posól i odczekaj, aż puści sok. Pomidory umyj, dwa z nich pokrój w plastry, a pozostałe w małe kawałeczki. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i oregano. Dopraw marynatę do smaku.

Plasterki bakłażana osusz papierową serwetką i posmaruj 2/3 przygotowanej marynaty. Grilluj z obu stron (ok. 8 minut). Połowę plastrów posmaruj serem. Ułóż na nim plastry pomidorów i przykryj pozostałym bakłażanem. Powstałe piramidki podpiecz krótko na grillu i posyp szczypiorkiem. Rukolę opłucz, wymieszaj z pokrojonymi na kawałeczki pomidorami i posyp orzeszkami piniowymi. Sałatkę pokrop pozostałą marynatą i podawaj z grillowanym bakłażanem

Grillowany indyk z mozzarellą

Składniki na 6 porcji: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką, pęczek bazylii, 8 łyżek białego octu winnego, łyżka musztardy, 8 łyżek oliwy, 12 dag rukoli, 20 dag sałaty, 6 kotletów z indyka, sól i pieprz do smaku, 2 pomidory, 20 dag mozzarelli, olej do smarowania.

Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również 7 dag oliwek i połowę bazylii. Ocet, musztardę, oliwę wymieszaj z solą i pieprzem na kremowy sos. Dodaj cebulę, czosnek, oliwki i pokrojoną bazylię.
W kotletach wykrawaj kieszenie, oprósz solą i pieprzem, do każdej włóż plaster mozzarelli i pomidora oraz pozostałą bazylię. Piecz posmarowane olejem ok. 10 min z każdej strony. Podawaj z sałatą, rukolą i sosem, udekorowane pozostałymi oliwkami.

 
MLS


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy