Lemoniada arbuzowa

Składniki
8 porcji
- 1 i 1/2 kg dojrzałego arbuza
- 3 cytryny
- 2 litry wody mineralnej gazowanej
- 5 dag cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:
- 1 limonka
- listki świeżej mięty
- kostki lodu
Jak przygotować lemoniadę? Kolejne etapy znajdziesz na następnej stronie>>>
Przygotowanie:
1. Arbuza umyć, skórę i pestki usunąć, miąższ zmiksować, przetrzeć przez sito.
2. Cytryny i limonkę wyszorować, sparzyć. Z cytryny wycisnąć sok, przelać przez sito, by usunąć miąższ i pestki. Z limonki ściąć skórkę, pociąć dekoracyjnie. Sok z limonki wymieszać z sokiem z cytryn.
3. Przygotować syrop cukrowy: zagotować szklankę wody, dodać cukier, wymieszać, gotować ok. 2-3 minuty, wystudzić, wymieszać z sokiem z cytryny.
4. Wszystkie składniki lemoniady wymieszać, dodać kostki lodu, udekorować skórką limonki i miętą.
Zobacz także: