Reklama

Reklama

Lemoniada arbuzowa

Czas przyrządzenia: ok. 15 minut + schłodzenie

Składniki 8 porcji

  • 1 i 1/2 kg dojrzałego arbuza
  • 3 cytryny
  • 2 litry wody mineralnej gazowanej
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki Dekoracja:

  • 1 limonka
  • listki świeżej mięty
  • kostki lodu

Jak przygotować lemoniadę? Kolejne etapy znajdziesz na następnej stronie>>>

Przygotowanie:

1. Arbuza umyć, skórę i pestki usunąć, miąższ zmiksować, przetrzeć przez sito.
2. Cytryny i limonkę wyszorować, sparzyć. Z cytryny wycisnąć sok, przelać przez sito, by usunąć miąższ i pestki. Z limonki ściąć skórkę, pociąć dekoracyjnie. Sok z limonki wymieszać z sokiem z cytryn.
3. Przygotować syrop cukrowy: zagotować szklankę wody, dodać cukier, wymieszać, gotować ok. 2-3 minuty, wystudzić, wymieszać z sokiem z cytryny.
4. Wszystkie składniki lemoniady wymieszać, dodać kostki lodu, udekorować skórką limonki i miętą.
Zobacz także:

Reklama

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: lemoniada | arbuz | przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy