Lepsza kasza
„Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza, niźli groch” śpiewają dzieci w przedszkolach. I mają dużo racji! Jednak gotowanie kaszy to nie kaszka z mleczkiem. Każdy rodzaj wymaga innego traktowania. Jakiego?
Przed gotowaniem warto kaszę (z wyjątkiem gryczanej) przepłukać zimną wodą - w ten sposób pozbywamy się nadmiaru skrobi, która skleja ziarna. Dobrze jest też wrzucić ziarenka (z wyjątkiem manny i kukurydzianej) na rozgrzaną patelnię i przez chwilę je prażyć - będą wyjątkowo sypkie.
Kaszę najlepiej gotować w garnku z grubym dnem, pod przykryciem i na małym ogniu. Jeżeli nam się nie spieszy, możemy, gdy tylko woda zawrze, garnek z kaszą wstawić na ok. godzinę do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Ilość wody zależy zaś od tego, czy chcemy ugotować kaszę na sypko, czy na gęsto.
Najchętniej jadamy na sypko, a więc na szklankę kaszy: krakowskiej czy gryczanej dajemy 2 szklanki wody. Jaglana, perłowa i mazurska wymaga 2,5 szklanki, a pęczak aż 3 szklanek (tę kaszę można też przed gotowaniem namoczyć na godzinę w wodzie).
Kasze wrzucamy do wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Nie mieszamy. Gdy kasza wchłonie cała wodę, będzie gotowa.
JOG
Składniki: 2 małe cukinie, 1 mała cebula, 1 szklanka kaszy jaglanej, 20 dag żółtego sera, 2 łyżki masła l do smaku: sól, pieprz.
Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłucz zimną, a później gorącą wodą. Zalej osolonym wrzątkiem tak, aby woda pokryła powierzchnię kaszy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środki, a miąższ pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę i kostki cukinii. Dopraw solą i pieprzem. Chwilę smaż i dodaj napęczniałą kaszę. Połówki cukinii napełniaj farszem. Posyp startym serem i zapiekaj ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. l Do farszu możesz dodać inne składniki według smaku, np. pomidory lub (na słodko) ananasa. Cukinie można zapiekać także na grillu. W tym celu trzeba je owinąć w folię aluminiową.
Składniki. Ciasto: 30 dag mąki, 5 dag masła, 2,5 dag drożdży, 5 dag cukru, 1/2 szklanki mleka, sól. Farsz: 60 dag ziemniaków, 5 dag smalcu, cebula, 4 łyżki kaszy gryczanej, jajko, sól, pieprz, 10 dag suszonych śliwek. Dodatkowo jajko i majeranek.
Przygotowanie: Zrób zaczyn z połowy mąki, ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem. Pozostaw, aby wyrósł. Dodaj resztę mąki, stopione, przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrób ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia. l Ugotuj ziemniaki, przepuść je przez praskę i przestudź.
Sparzoną kaszę wymieszaj z ziemniakami, pokrojonymi w paski śliwkami oraz podsmażoną na smalcu cebulą. Wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj na nie farsz i zlepiaj pierogi. Układaj na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na 10 min do wyrośnięcia. l Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp majerankiem. Piecz ok. 25 min (w. 180 st.C).
Składniki: 200 g miąższu dyni, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, 250 g kaszy jęczmiennej, 200 g brokuł, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczki musztardy, ząbek czosnku, pieprz czarny mielony, czerwona cebula, 50 g suszonych pomidorów, gałązka bazylii, 2 łyżki pestek z dyni, 80 g czarnych oliwek.
Przygotowanie: Pokrój dynię i rozłóż na blasze. Posmaruj oliwą (2 łyżki), posól i przyrumień w piekarniku (180 st. C). Kaszę ugotuj al dente w posolonej wodzie. Odcedź. Brokuły sparz posolonym wrzątkiem. Odcedź. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek z octem balsamicznym, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw. Kaszę polej sosem i wymieszaj. Dodaj cebulę pokrojoną w paseczki, pomidory, brokuły, dynię, posiekane listki bazylii, pestki dyni i oliwki. Wymieszaj i dopraw.